MIODY RODZIME I EGZOTYCZNE

Wyróżniamy następujące rodzaje miodów:

Miód gryczany – pozyskiwany z kwiatów gryki siewnej pod koniec lipca.

Miód nawłociowy – pozyskiwany z nektaru nawłoci pospolitej, rośliny kwitnącej od drugiej połowy lata aż do późnej jesieni.

Miód nostrzykowy – miód nostrzykowy wytwarzają pszczoły z pyłku zebranego z nostrzyka – rośliny dziś nieco zapomnianej, docenianej jednak przez pszczelarzy. W Polsce roślina uważana jest często za chwast, rośnie głównie na słonecznych łąkach, na nieużytkach i w przydrożnych rowach.

Miód wrzosowy – miód wrzosowy ze względu na trudność i pracochłonność w pozyskaniu nazywany jest „Królem miodów”. Jest dostępny w niewielu pasiekach również z powodu małej liczby wrzosowisk w Polsce. Jest pozyskiwany w okresie od lipca do października.

Miód wielokwiatowy – Miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych i powszechnie stosowanych rodzajów miodu. Może przybierać różną barwę i smak, w zależności od pory zbioru. Naturalny, zdrowy, bogaty w składniki odżywcze  wpływające korzystnie na pracę całego organizmu.

Miód nektarowo-spadziowy – miód nektarowo-spadziowy powstaje z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej bądź liściastej, łączy w sobie aromat kwiatów z polskich pól i lasów z łagodnością miodu spadziowego.

Miód spadziowy iglasty – miód spadziowy iglasty powstaje ze spadzi z drzew iglastych. Najczęściej uzyskuje się go z jodły, świerku, sosny czy modrzewia. Spadź jest to lepka wydzielina mszyc i czerwców pozostawiana na niektórych drzewach.

Miód spadziowy liściasty – w odróżnieniu od miodów nektarowych miód spadziowy liściasty nie powstaje z nektaru kwiatów, lecz jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc żerujących na liściach drzew. Najczęściej spadź zbierana jest przez pszczoły z takich drzew liściastych, jak: lipa, klon, dąb, buk, wierzba oraz głóg.

Miód manuka – jest to miód uzyskiwany z kwiatów rośliny manuka, rosnącej w Australii i Nowej Zelandi. Miody manuka są regionalnym produktem w Nowej Zelandii i uchodzą za najzdrowsze na świecie. Swoje cudowne właściwości zawdzięczają dużej zawartości związku o nazwie metyloglioksal.

Miód elficki – znany również jako Elvish pochodzi z Turcji. Jest to oficjalnie najdroższy miód na świecie – kosztuje od 5 do 7 tysięcy euro za kilogram! Miód Elvish sprzedawany jest w małych słoiczkach o objętości 170 oraz 250 g. Wpływ  na tak wysoką cenę miodu elfickiego ma sposób jego pozyskiwania. Miód powstaje dzięki pszczołom, które żyją w jaskini w dolinie Sanıçayır. Zawiera wiele składników odżywczych oraz odznacza się wyjątkowymi walorami smakowymi, które zawdzięcza nektarowi okolicznych roślin leczniczych i endemicznych oraz minerałom pochodzącym ze ścian jaskini. Pszczoły wylatujące z jaskini zostały zauważone po raz pierwszy w 2009 roku, wtedy też pszczelarze weszli tam z udziałem grotołazów (jaskinia ma 1800 metrów głębokości), a na ścianach znaleźli aż 18 kg plastrów miodu. Kilka lat później dzięki pracom laboratoryjnym udało się ustalić, ze miód liczy 7 lat i jest bogaty w cenne minerały.

Miód rzepakowy – Miód rzepakowy jest jednym z pierwszych miodów pozyskiwanych u nas w sezonie pszczelarskim. Zaliczany jest do miodów wiosennych. Pszczoły zbierają nektar z roślin rzepaku w okresie jego kwitnienia – czyli na przetomie kwietnia i maja.

Miód akacjowy – Miód pozyskiwany w pierwszej połowie czerwca. Krótki okres kwitnienia robinii akacjowej (10 dni) i niesprzyjające warunki pogodowe mogą być przeszkodą dla pszczół w pozyskiwaniu nektaru. Miód akacjowy najdłużej zachowuje postać płynnej patoki.

Miód faceliowy – Pozyskiwany z kwiatów facelii btękitnej (królowej roślin miododajnych) w różnym okresie, zależnie od pory siewu rośliny. Ciekawy smak miodu, lekko kwaskowy, ma wielu swoich wielbicieli, chociaż miód faceliowy nie należy do bardzo popularnych i rzadko kto wie, jak wyglądają kwiaty facelli.

Miód lipowy – Miód lipowy jest jednym z najszlachetniejszych i najlepszych miodów, zarówno pod względem smaku, jak i właściwości leczniczych. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na prze tom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec – z którego jest pozyskiwany – nie jest powszechnie dostępny.

Miód mniszkowy – Uważany za jeden ze szlachetniejszych miodów. Pozyskiwany najwcześniej, tj. w kwietniu/maju. Trudno dostępny, gdyż pszczoły w okresie jego kwitnienia cały wysiłek skupiają na powiększeniu rodziny, a zbierane nektar i pyłek przeznaczają dla siebie (gtównie żywienie królowej i larw). Dlatego też cena miodu mniszkowego może być wyższa niż miodu rzepakowego czy faceliowego.